Arbeidsmarktstudie Brussels Airport

Tine Vandekerkhove, Tim Goesaert, Ludo Struyven
Mei 2019
Een eerste trendrapport over de directe tewerkstelling op Brussels Airport

Een nieuwe trendanalyse over de directe tewerkstelling op Brussels Airport werd in opdracht van het tewerkstellingscentrum van de luchthaven Aviato door HIVA-KU Leuven uitgevoerd. De analyse vormt vandaag de meest uitgebreide en transparante studie over de directe tewerkstelling op de luchthaven.

We krijgen inzicht in het soort jobs op de luchthaven, het profiel van de werknemers: waar wonen ze, hoe zit het met de verdeling man-vrouw, hoe oud zijn ze, enzovoort. De gegevens over individuele werknemers zijn opgebouwd op basis van alle werkgevers die actief zijn op de luchthaven.

Wat de arbeidsmarkt van de luchthaven uniek maakt, is de heterogene samenstelling ervan in 3 clusters en 18 sectoren:

  • De eerste cluster is de eigenlijke luchtvaarcluster, met jobs in vervoer door de lucht en airport handling, goed voor 40,1% van het totale aantal werknemers op de luchthaven.
  • De tweede cluster omvat de andere luchthavengebonden activiteiten, die de eerste cluster ondersteunen in sectoren zoals vrachtverwerking en opslag, posterijen en koeriers, en beveiliging en industriĆ«le reiniging. 50,4% van het totale aantal werknemers werkt hier.
  • Tot slot is er nog een derde cluster, de zogenaamde business cluster. Dit is een nog jonge cluster waarin de tewerkstelling in 2017 is opgeklommen tot 9,5% van het totaal aantal werknemers.

Van de 23.836 werknemers, komt 73,9% (17.006) uit het Vlaams Gewest. Uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komen 3.617 werknemers (15,7%), voornamelijk vanuit Brussel en Schaarbeek, en uit het Waals Gewest ontvangt de luchthaven 2.398 werknemers (10,4%). Voor gespecialiseerde profielen is de pendelafstand in regel groter. Werknemers afkomstig van het Brussels Gewest zijn deels geconcentreerd in handling-, horeca- en uitzendjobs, en deels in de Business cluster.