Heeft tewerktstelling in de industrie nog toekomst?

Sem Vandekerckhove, Ludo Struyven, Vicky Heylen
2013

In het recente themanummer van Over.Werk over de industrie analyseren DynaM-onderzoekers de onderliggende dynamiek van jobcreatie en –destructie en van in- en uitstroombewegingen van personeel in de periode 2006-2011.

Na de recente aankondigingen van massaal jobverlies bij Ford Genk, ArcelorMittal en Philips Turnhout laaide de discussie rond de verdwijnende tewerkstelling in de industrie en de oorzaken en gevolgen hiervan stevig op. De enen voorspelden een spoedige uitholling van de secundaire sector, met alle negatieve economische gevolgen van dien. Anderen susten dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen. Meer nog, sommigen opperden dat de industrie nog toekomst heeft. Hoog tijd dus voor een objectieve maatname van de industriële tewerkstelling in Vlaanderen en België.

We vertrekken van de vaststelling dat de tewerkstelling in de industrie inderdaad negatief evolueerde in de voorbije jaren. Maar betekent dit ook dat elk van de subsectoren binnen de industrie dezelfde neerwaartse beweging kende? Worden er dan helemaal geen nieuwe jobs meer gecreëerd? Of worden er enkel nog jobs gecreëerd in de groeiende subsectoren?

Door te focussen op de onderliggende dynamiek van jobcreatie en -destructie en van in- en uitstroombewegingen van personeel brengt deze bijdrage de industriële tewerkstellingsevolutie in de periode 2006-2011 in beeld die zo nauw mogelijk aansluit bij de economische realiteit in ons land.

download icon

DynaM review 2013

Vandekerckhove, Sem, Struyven, Ludo, & Heylen, Vicky. (2013). Heeft tewerkstelling in de industrie nog toekomst? Over de arbeidsmarktdynamiek van een noodlijdende sector. Over.werk. Tijdschrift Van Het Steunpunt WSE, 23(2), 56-64.