Hoe verloopt het loopbaantraject van een uitzendkracht? Wie blijft in de uitzendsector ‘hangen’ en wie stroomt door naar een job buiten de uitzendsector?
De uitzendsector is uitgegroeid tot een belangrijke spil op de arbeidsmarkt. In opdracht van de sectorfederatie Federgon-network for work voerden we een onderzoek uit die de rol van uitzendwerk in de loopbanen van werknemers in België beschrijft. Het focust op de rijkgeschakeerde loopbaantrajecten en transities die uitzendkrachten doorlopen, dit aan de hand van rijke administratieve data. Voor het eerst in België werd de loopbaan van uitzendkrachten gedurende een lange periode (tot zelfs 9 jaar) en zeer gedetailleerd in beeld gebracht.

Op basis van twee sequentie-analyses komen enkele centrale inzichten naar voren die telkens een ander licht werpen op de rol van uitzendwerk op de arbeidsmarkt en in de loopbaan van werknemers. We vatten ze hieronder samen.
1. Uitzendwerk wordt vaak gevolgd door een blijvende tewerkstelling: 72,2% van de recent gestarte uitzendkrachten blijft gedurende de 5 jaar na aanwerving aan het werk (in één dezelfde of verschillende job(s)). 69,4% hiervan stroomt snel door naar een job buiten de uitzendsector, 2,8% blijft tewerkgesteld via de uitzendsector. Zo’n 15,7% van de uitzendkrachten komt na aanwerving bij een uitzendbureau vrij snel terecht in een (langdurige) niet-werkende positie. Loopbanen zijn met andere woorden padafhankelijk, maar de voorgeschiedenis van iemand is niet determinerend voor de toekomstige loopbaan.
2. Kwetsbaardere profielen hebben een grotere kans om langdurig de arbeidsmarkt te verlaten. Anderzijds zien we toch dat ook deze profielen kunnen doorstromen naar een langdurig werkende positie.
3. Uitzendwerk blijkt eveneens een belangrijk kanaal te zijn voor werk-naar-werk transities. 28% van de uitzendkrachten was namelijk langdurig tewerkgesteld in een (voltijdse/deeltijdse) positie buiten de uitzend, om vervolgens via de uitzend een nieuwe job te starten.
Deze vaststellingen verfijnen en vervolledigen de bestaande kennis over het belang van de uitzendsector voor de (dynamiek op de) Belgische arbeidsmarkt. De uitzendsector is zowel een startpunt als een draaischijf op de arbeidsmarkt. Benieuwd naar de volledige uitleg? Bekijk het rapport hieronder.
Federgon maakt van dit onderzoek een mooie brochure (NL & FR). Deze kan je hier vinden.
Tijdens deze studie brachten we ook de profielkenmerken van de uitzendkrachten en de evolutie hiervan in beeld. Dit rapport kan je vinden bij 'publicaties'.

Gelaagde loopbanen binnen de uitzendsector: de rol van uitzendwerk in de loopbaan van werknemers vanuit een dynamisch perspectief
Bekijk het loopbanenrapport hieronder.