Meer werknemers met minder werk. Belgische recepten als antwoord op de crisis.

Karen Geurts
Augustus 2012
Belgische recepten als antwoord op de crisis

De Belgische werkgelegenheid hield uitzonderlijk goed stand tijdens de crisis van 2008-2009. Ondanks de ernst van de recessie was de daling van het aantal arbeidsplaatsen zeer beperkt en herstelde de werkgelegenheid na de crisis snel. Achter deze schijnbare stabiliteit ging echter een turbulente arbeidsmarkt schuil: in bepaalde delen van de economie gingen tienduizenden arbeidsplaatsen verloren, terwijl elders aan een hoog tempo jobs werden gecreëerd.

Ondernemingen die werden geconfronteerd met een verminderde vraag pasten het arbeidsvolume aan door gebruik te maken van diverse flexibiliteitsinstrumenten. Zo werden uitzendjobs in groten getale geschrapt en werd de gemiddelde werktijd van werknemers drastisch verminderd.

Dezelfde instrumenten lieten ondernemingen ook toe om bij de heropleving van de activiteit personeel onmiddellijk opnieuw in te zetten zonder omslachtige ontslag- en aanwervingsprocedures.

Hoewel als tijdelijke maatregelen bedoeld, werden de arbeidstijden na de crisis slechts traag en gedeeltelijk hersteld. De cumulatie van deze evoluties leidde tot een forse daling van het totale arbeidsvolume met 38 000 voltijdse equivalenten in de periode 2008-2010.

download icon

Dynam Working Paper 2012

Geurts, K. (2012). Meer werknemers met minder werk. Belgische recepten als antwoord op de crisis. Over.werk. Tijdschrift Van Het Steunpunt WSE, 22(4), 67-73.