Meer bewegingen door loontrekkende Brusselaars op de arbeidsmarkt

Gwendoline Moreau et Dries Cuyvers (IBSA)
Oktober 2024

Jaarlijks starten Brusselaars vaker een nieuwe loontrekkende job en verlaten vaker hun job dan Vlamingen en Walen. Toch betekent dit niet dat de inwoners van de hoofdstad vaker van job veranderen. Deze veranderingen zijn voornamelijk van of naar een ander statuut dan loontrekkende tewerkstelling, zoals tewerkstelling als zelfstandige, tewerkstelling in het buitenland, werkloosheid of inactiviteit. Vlamingen en Walen stappen daarentegen vaker over van de ene loontrekkende job naar de andere. Dit fenomeen wordt verklaard door verschillende factoren, die soms gecorreleerd zijn.

Brusselaars werken vaker in conjunctuurgevoelige sectoren of met meer tijdelijke contracten.

Brusselaars zijn vaker tewerkgesteld in uitzendarbeid en in de schoonmaak van gebouwen, sectoren die conjunctuurgevoelig zijn en waar arbeidsmarktbewegingen (instroom en uitstroom) talrijk zijn. Brusselse werknemers zijn ook meer aanwezig in de horeca, culturele en verenigingsactiviteiten en administratieve en ondersteunende diensten. Deze sectoren maken meer gebruik van tijdelijke contracten.

Over het algemeen zijn loontrekkende Brusselaars vaker tewerkgesteld met een tijdelijk contract. Dit leidt tot meer bewegingen op de arbeidsmarkt. Aan het einde van hun contract vinden sommige Brusselse werknemers niet onmiddellijk een nieuwe job en worden ze zo werkzoekend of inactief.

Als kosmopolitische metropool trekt Brussel meer jonge mensen aan in het begin van hun carrière staan en meer buitenlandse werknemers.

De aantrekkingskracht van Brussel als kosmopolitische stad speelt ook een belangrijke rol in deze bewegingen van loontrekkende Brusselaars.

Ten eerste trekt Brussel, zoals elke grote stad, veel jonge werknemers aan. In overeenstemming met de theorie van de levensfasen maken jonge loontrekkenden aan het begin van hun loopbaan meer bewegingen op de arbeidsmarkt (ongeacht het gewest waar ze wonen), en jongeren zijn sterker vertegenwoordigd onder de Brusselse loontrekkenden. Bijna de helft van alle nieuwe aanwervingen en vertrekkende Brusselse werknemers zijn personen tussen 25 en 34 jaar (jaargegevens van 30 juni 2021 tot 30 juni 2022):

  • 46% van de aangeworven Brusselaars zijn tussen de 25 en 34 jaar oud tegenover 36% van de werknemers in de rest van België;
  • 45% van de Brusselaars die hun loontrekkende job verlaten zijn tussen de 25 en 34 jaar oud tegenover 33% van de werknemers in de rest van België.

Deze loontrekkenden verlaten Brussel soms in een latere fase van hun leven.

Ten tweede trekt het kosmopolitische karakter van het Gewest ook veel buitenlandse werknemers aan. In 2022 migreerden meer dan 62.000 mensen vanuit het buitenland naar het Brussels Gewest. Bijna de helft daarvan was jonger dan 35 jaar, wat de bewegingen van de loontrekkende Brusselaars, in het bijzonder jongeren, nog versterkt.

We kunnen concluderen dat de specifieke dynamiek van Brussel, zowel op het vlak van tewerkstellingssectoren als van contracttypes, en zijn aantrekkelijkheid als kosmopolitische stad, bijdragen tot meer beweging op de arbeidsmarkt voor loontrekkende Brusselaars.

download icon

Meer bewegingen door loontrekkende Brusselaars op de arbeidsmarkt