Dynam-Reg Colloquium & emeritaatsviering Ludo Struyven - 12 september 2024

2024

Op 12 september 2024 organiseerde het Dynam-team het Dynam-Reg Colloquium, gevolgd door de emeritaatsviering van Ludo Struyven. Het Dynam-Reg Colloquium stond volledig in teken van dynamiek op de Belgische arbeidsmarkt. Tijdens het emeritaat van Ludo Struyven werd dan weer dieper ingegaan op het potentieel en de grenzen van activerend arbeidsmarktbeleid, gebracht door talrijke arbeidsmarktexperts.

Wie zit er achter de in- en uitstroomcijfers?Herbeleef het Dynam-Reg Colloquium

Host Tom Bevers (Aviseur-generaal FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg) verwelkomde de gasten. Het Dynam-Reg Colloquium ging van start met Koen Snyders (Administrateur-generaal RSZ), die een heldere tijdlijn maakte van het e-Government (E-GOV 3.0). Van papieren RSZ-aangiften om werknemersdata te verkrijgen tot de uitbouw van het Datawarehouse Arbeidsmarkt & Sociale Bescherming (DWH AM & SB), vele online beschikbare statistieken (self-service) en het Dynam-Reg programma. De hoop is groot dat, aldus Koen Snyders, de papieren kwartaal-aangifte weldra verleden tijd zal zijn, en vervangen zal worden door de maandelijkse elektronische aangifte in realtime: ziedaar de grote uitdaging voor E-GOV 3.0.

Presentatie Koen Snyders

Thomas Boogaerts (senior onderzoeker HIVA) bracht in primeur gloednieuw cijfermateriaal over het profiel van de aanwervingen en exits op de Belgische en regionale arbeidsmarkten. Voor het eerst heeft het Dynam-team de Dynam-cijfers kunnen laten koppelen aan gegevens van het DWH AM & SB , waardoor we vanaf heden toegang hebben tot volledige en accurate informatie over de socio-economische positie voor instroom of na uitstroom, het opleidingsniveau van de werknemer, de herkomst en het type huishouden waarin de werknemer leeft, en dit voor de hele de populatie van werkenden en niet-werkenden. Hoeveel personen waren voor aanwerving reeds aan het werk (als loontrekkende of als zelfstandige)? Hoeveel personen startten een job vanuit een arbeidsongeschikte? En, niet onbelangrijk, in welke richting evolueren de in- en uitstroomposities over een periode van 5 jaar ?

Presentatie Thomas Boogaerts

Paper 'Wie zit er achter de in- en uitstroomcijfers: profiel van de aanwervingen en exits op de Belgisch en regionale arbeidsmarkten'

Uniek aan Dynam is dat zowel woon- als werkplaatsgegevens aan de bron geïntegreerd zijn. Daar maakte Dries Cuyvers (onderzoeker BISA) dankbaar gebruik van bij zijn toelichting vanuit de Brusselse arbeidsmarkt. De Dynam-Reg statistieken worden vaak vanuit de tewerkstellingsplaats van de werknemers bekeken. Er zijn echter goede redenen om voor de Brusselse regio te focussen op de woonplaats. In welke jobs kunnen de Brusselaars terecht in hun eigen regio? En waarin verschillen zij van de loontrekkende Vlamingen en Walen die in Brussel komen werken?

Presentatie Dries Cuyvers

De tweede primeur was voor Tim Goesaert (onderzoeksleider HIVA) en Karen Huysmans (onderzoeker HIVA), met nieuwe inzichten over de transities en loopbaantrajecten over een periode van vijf jaar. Loopbanen op een holistische manier in kaart brengen via een sequentie-analyse, dat was de inzet van onderzoek in het kader van de Viona-Leerstoel van het Departement Werk en Sociale Economie. Tot nog toe focuste onderzoek op geïsoleerde overgangen tussen werkende en niet-werkende posities over een korte periode van één jaar. Hier werden de volledige loopbaantrajecten van werknemers in Vlaanderen kwartaal op kwartaal in beeld gebracht gedurende een periode van vijf jaar.

Presentatie Karen Huysmans & Tim Goesaert

Paper "Loopbaantransities in dynamisch perspectief: paper in kader van de VIONA-leerstoel dynamiek van de arbeidsmarkt"

Nog net voor de pauze eindigde Peter Vets (Directie Statistiek RSZ) met een interessante inkijk in de loopbaanbewegingen van twee groepen: de min 25-jarigen en de 55-plussers. Deze groepen zijn dynamischer geworden op de arbeidsmarkt en de klassieke loopbaantransities onderwijs - eerste job – werkloosheid – volgende job – pensioen zijn steeds vager geworden, met flexibele vormen van tewerkstelling zoals studentenjobs, uitzendjobs en flexijobs.

Presentatie Peter Vets

Ten slotte nam Ton Wilthagen (Hoogleraar Arbeidsmarkt Tilburg University) het woord. Hij beklemtoonde het belang van de arbeidsmarkt voor de brede welvaart. Door waardevol werk zijn mensen gelukkiger. Met het lied “Krapte Snapte” maakte hij meteen duidelijk dat er grote krapte is op de Nederlandse en Belgische arbeidsmarkt, met oorzaken aan vraag- én aanbodzijde. Hoe deze krapte oplossen? Is zij wel structureel op te lossen? Alle schuifjes aan de vraag- en aanbodzijde moeten opengezet worden, maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Willen werknemers meer uren werken? Zijn werkgevers bereid om inclusiever aan te werven?

Presentatie Ton Wilthagen

Het slotwoord werd gevoerd door Tom Bevers en Ludo Struyven. Zij stelden het themanummer van het Belgisch Tijdschrift voor Sociale Zekerheid voor. Dit themanummer werd dan wel voorgesteld als een ‘oude tante’, oude tantes hebben vaak heel wat kennis en wijsheid verzameld over de jaren heen, met hier en daar een sterk uitgesproken opinie over bepaalde kwesties. Ook zo is dit themanummer van het Belgisch Tijdschrift Sociale Zekerheid opgebouwd. De bijdragen variëren al naargelang het gaat om origineel onderzoek, een reflectie of een standpunt. Gemeenschappelijk blijft het dynamisch perspectief. Het themanummer is volledig gewijd aan de dynamiek van de arbeidsmarkt en transities tijdens de loopbaan.

Belgisch Tijdschrift voor Sociale Zekerheid (Editie 3/65e jaargang)

We hebben het afgelopen jaar ook gewerkt aan het vernieuwen van onze cijferpagina. Neem zeker een kijkje!

Whats App Image 2024 09 13 at 11 18 21 1
Whats App Image 2024 09 13 at 11 37 11
Whats App Image 2024 09 13 at 11 04 31 1

Emeritaatsviering Ludo Struyven

“Houston, we have a problem”… Ludo Struyven gaat met emeritaat. Hij reflecteerde in zijn keynote over ruim 35 jaar activerend arbeidsmarktbeleid, dat hij omschreef als een hobbelig parcours met wisselend succes. Al die tijd is de kernvraag wat te doen voor de langdurig werklozen, vandaag in een context van een structureel arbeidstekort, maar evenzeer een inclusietekort. Voormalig ceo van VDAB Fons Leroy, geïnspireerd door de afscheidslezing, formuleerde de tien geboden om de arbeidsmarkt van de toekomst richting te geven, met als eerste gebod “Bovenal begrijp de dop”. Vervolgens brachten Liesbeth Van Parys en Jan Denys hun persoonlijke reflecties bij verleden en toekomst van activering naar werk.

Bekijk de powerpointspresentatie van de emeritaatsviering hier.

Houston we have a problem